• Toimitus 5€ paketin koosta riippumatta
  • Toimitus 5€ paketin koosta riippumatta

Keppihevosten varusteet - valinta, sovitus ja viimeistely

Valitse oikea koko!

Keppihevosten koko vaihtelee suuresti, eivätkä samankokoiset varusteet voi sopia kaikille. Kaupassa myytävien varusteiden kokoluokat on ilmoitettu samoilla nimillä kuin mitä on perinteisesti käytetty hevosmaailmassa. Pienimmästä suurimpaan: Small Pony, Pony, Cob, Full, Extra Full. Kaikissa varusteissa on jonkin verran säätövaraa, mutta on hyvä valita oikean kokoiset varusteet jotta niiden sovitus ei mene vaikeaksi.

Ostaessasi uutta keppihevosta, tarkista samalla hevosen myyntitiedoista mikä sen varustekoko on (tiedon voit myöhemmin tarkistaa hevosen rekisteritiedoista). Tämä on se koko, joka vastaa lähinnä täydellistä sopivuutta juuri tälle hevoselle. Muut kokoluokat saattavat olla myös sopivia pienillä muokkauksilla, mutta siitä ei ole takuita. Tarkista siis ostaessasi, että varusteet ovat juuri sinun hevosellesi sopivat! Huomaathan myös, että kaikkia varusteita ei ole saatavilla kaikissa kokoluokissa.

Jos olet ostamassa varusteita hevoselle jonka kokoluokkaa et tiedä, lue varusteiden kuvauksesta tarkemmat mitat, ja tarkista mittanauhalla hevosesi koko. Tärkeät mitat:

1. Suupielestä niskan takaa vastakkaiseen suupieleen.

2. Niskan ja leuan ympäri.

3. Turvan ympärys kohdasta johon tulee turparemmi, eli kuolainrenkaan ja posken välissä.

4. Suun sisäpinta, eli kuinka pitkä osa kuolaimesta jää piiloon hevosen suun sisälle.

Suitsien pukeminen

Suitset puetaan keppihevosen päälle kuten oikeallekin hevoselle. Alla näet ohjeet englantilaisiin suitsiin. Muut suitsimallit puetaan hieman eri tavoilla, mutta kuvia katsomalla pääset kyllä jyvälle eri mallien käytöstä!

1. Ota suitsista ote niskasta. Se on otsapannan yläpuolella, toisessa päässä ohjista ja kuolaimista.

2. Tarkista, että turpahihna ja poskihihna ovat auki.

3. Tarkista, että suitsien soljet ovat molemmilla puolilla samalla korkeudella ja että kuolaimet ovat suorassa. Vedä hihnoja, kunnes suitset ovat suorassa.

4. Sujauta kuolaimet hevosen suuhun sormilla auttamalla. Katso kuva vasemmalla. Älä vedä suuta auki, se vahingoittaa täyttöä. Paina sitten hevosen turpa kiinni varovasti puristamalla.

5. Vedä suitsien niska korvien yli hevosen niskaan. Älä revi! Varo myös, ettei mikään hihna jää hevosen suuhun, saatat vahingossa rikkoa sen jos kiskot liian lujaa!

6. Kiinnitä poskihihna ja turpahihna. Katso kuvat alla.

7. Tarkista kaikkien hihnojen kireys, ja säädä tarvittaessa. Hihnat ovat sopivan kireällä, kun hihnat eivät roiku eivätkä purista. Liian kireälle laitetut suitset voivat vahingoittaa täyttöä.

Suitsien viimeistely

Pienillä muokkauksilla saat tehtyä suitsista hevosellesi täsmälleen sopivat! Voit tarvittaessa tehdä lisäreikiä, jos et saa muuten solkia tarpeeksi kireälle. Ylipitkät hihnat voi lyhentää sopivan mittaiseksi.

Huomaathan, että polypropeenisuitsien hihnat rispaantuvat pilalle, jos niitä leikkaa. Voit estää tämän sulattamalla leikkuupinnan esim. liekillä. Varo, ettet polta näppejäsi! Polypropeeninauhasta tehdyt suitset, riimut ym. eivät tarvitse lisäreikiä. Voit työntää soljen kielen suoraan nauhan läpi!