• Toimitus 5€ paketin koosta riippumatta
  • Toimitus 5€ paketin koosta riippumatta

Omistajan opas

Eponi -keppihevoset ovat tehty kestämään aktiivista käyttöä, mutta oikealla käsittelyllä voit pidentää hevosesi käyttöikää ja pitää se yhtä kauniina kuin ostopäivänä. Hyvällä hoidolla keppihevosesi on elinikäinen ystävä!

Keppihevosta kannattaa säilyttää kuivassa ja talvisin lämmitetyssä paikassa. Hevosta ei kannata säilyttää ulkona, sillä siihen saattaa muodostua hajuja, hometta, pesiytyä hyönteisiä tai joutua lintujen tai muiden eläinten pesäntekotarpeiksi. Jos hevosen jättää ulos useaksi tunniksi vartioimatta, se kannattaa suojata loimella. Pitkäaikainen altistus auringonvalolle joko ulkona tai ikkunan kautta sisällä haalistaa värejä kuten kaikkia tekstiilejä.

Keppihevosen repiminen, hakkaaminen, heittely ja puristelu muuttavat sen täyttöä, vahingoittavat sen muotoja ja heikentävät ompeleiden kestävyyttä. Paras paikka tarttua ja nostaa keppihevostasi on kepistä. Vältä erityisesti korvista nostamista, sillä se heikentää ompeleita ja voi johtaa lopulta korvien irtoamiseen.

Ratsastettaessa on hyvä käyttää pehmeää ohjasotetta kuten oikeallakin hevosella. Pään kiskominen sivuille tai alas puristaa kasaan täytettä ja muuttaa pään ja kaulan muotoja. Suitsia pukiessa on hyvä varmistaa etteivät hihnat purista päätä kasaan.

Hevosen kastumista kannattaa välttää. Läpikastuessaan keppihevosen täytteeseen saattaa muodostua hometta joka johtaa tunkkaiseen hajuun. Pieni pintakostuminen ei vahingoita hevostasi, mutta jos turkki kastuu märäksi asti (varsinkin toistuvasti), saattavat värit haalistua. Jos viet hevostasi ulos ja epäilet sadetta, kannattaa hevonen suojata loimella. Hevosen kastuessa voit kuivattaa sen varovasti taputtelemalla pyyhkeellä tai paperilla ja antamalla kuivua loppuun ilmavasti kuivassa ja lämpimässä paikassa.

Keppihevosta kannattaa puhdistaa pääasiassa pehmeällä harjalla, kuivalla sienellä tai pyyhkeellä. Pinnalle jäänyt pieni lika on parempi antaa kuivua ja harjata pois kuin pyyhkiä ja levittää sitä. Jos pesu on tarpeen, pintapuhdistus on parempi vaihtoehto koko hevosen kastelulle, sillä läpikastunut keppihevonen on vaikea saada täysin kuivaksi. Käytä haaleanlämmitä vettä ja tarvittaessa mietoa, laimennettua pesuainetta. Jos hevonen on niin pahasti kastunut ja likaantunut että se on puhdistettava täytteitä myöten, avaa kepin kiinnityslanka, irroita hevosen pää kepistä ja tyhjennä se täytteestä. Pese varovasti käsin täyte ja kangas erikseen. Pyykkikonetta ja kuivausrumpua ei kannata käyttää.

Älä anna korvien olla rutussa tai karvan olla pitkään vastakarvaan. Toistuva harjaus tai liian kovan harjan käyttö johtavat ajan myötä karvan ja värjäysten kulumiseen.

Täyte liikkuu ajan myötä. Voit palauttaa keppihevosen alkuperäisen muodon puristamalla sitä lujaa polvien välissä, tai lattiaa/pöytää vasten.